14 februari 2013

Att få urinprov från en katt...

...kan ju förefalla lite krångligt jämfört med att få det från en hund. Men det finns ett flertal sätt, det lämpliga i just din katts fall väljer veterinären utifrån anledning till provtagning och kattens övriga hälsa. Nedan presenteras 3 vanliga metoder.

Ett vanligt sätt är genom cystocentes. Cystocentes innebär att man på vaken katt eller katt som fått lugnande, sticker en nål genom bukväggen in i urinblåsan och drar ut urin. Låter betydligt obehagligare än vad det oftast är! Detta är i många fall ett utmärkt sätt, man får ett prov som är rent, dvs inte har kontaminerats med bakerier. Det är dock inte vid alla urinvägssjukdomar som detta är en lämplig metod. 

På katter som man misstänker urinstopp på är den givna metoden att man sätter en kateter så att man både får ut ett urinprov och man får veta om det är stopp, samt kan få bort det eventuella stoppet, Denna åtgärd kräver anestesi.

Ett tredje sätt har sina brister men även en hel del fördelar, pärlgrus. På bilden ovan ses en kattlåda med pärlgrus, plastkulor. När katten kissar i lådan, sugs inte urinen upp av grusen utan kan lätt dras upp med en spruta. Denna metod är enkel, billig och stressar inte katten, vilket kan ha sina fördelar för katter med stressrelaterade urinproblem. Man måste dock vara medveten om att det inte är ett rent prov. Dessutom kan det ta sin lilla tid innan katten behagar använda lådan - och provet måste vara hos oss inom 20 min....