23 september 2013

Kontroversiell tandreglering

 Vår duktige tandläkare Kurt Lindvall blev kontaktad av en kund som hade en ung sheltie vars tänder växte helt fel. På bilden ovan och under texten, ser man att den "huggtand" som håller på att växa ut i överkäken, kommer framför huggtanden i underkäken. Detta ska den inte göra, den ska växa bakom den undre. För denna unga hund kommer det att innebära att bettet blir fel och att de tänder som sitter på sin ordinarie plats, kommer att trängas undan och i värsta fall växa fel in i tandköttet och ge sår och risker för infektion. Alternativen man har här är att dra bort/korta ned, de felaktiga tänderna eller göra en tandreglering.

Tandreglering på hund är ett minst sagt kontroversiellt ämne! Man ska naturligtvis inte avla på hundar med bettfel som i sig löper stor risk att ge avkommor med bettfel och därmed ställa till problem för kommande generationer. Detta är huvudsyftet med korrekt hunduppfödning - att verka för att de valpar man föder upp ska vara friska individer i alla avseenden! Detta innebär att OM man överhuvudtaget överväger att göra en tandreglering måste detta vara enbart för att förhindra problem för den enskilde hunden och med det kravet att hunden inte ska användas i avel eller på utställning.

I detta fallet kom man överens om att man skulle försöka göra en reglering trots att förändringarna var så stora att det fanns risk att det inte skulle lyckas. Behandlingen startade i april i år och både besöken på kliniken och mejl-kontakten blev täta, men hunden mådde bra hela tiden och trots farhågorna gick det över förväntan. Se bilderna nedan!

 Ett perfekt bett! Och tandställningen är borttagen - alla vi som haft en sådan som unga vet vilken lycka det är!!!